top of page
  • linaroubi

Τι είναι η ρευματολογία;

Έγινε ενημέρωση: 1 Σεπ 2022

Τι παθήσεις θεραπεύει μία ρευματολόγος και γιατί να την επισκεφτώ;




Τι είναι η Ρευματολογία;


Η Ρευματολογία είναι ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία των συστηματικών ρευματικών και των υπολοίπων μυοσκελετικών παθήσεων.


Ρευματικές Παθήσεις


Οι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) είναι περισσότερες από 200, οι οποίες προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τα οστά αλλά και τους μαλακούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των μυών γύρω από τις αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Αυτές οι καταστάσεις παρατηρούνται και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες.

Η αρθρίτιδα είναι η συχνότερη αιτία φυσικής δυσλειτουργίας σε όλο τον κόσμο. Το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών πάσχει από κάποια ΡΠ σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τα άτομα με ΡΠ ανέρχονται σε 120.000.0001 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000 άτομα.


Οι κύριες παθήσεις


Μερικές από τις πιο σημαντικές παθήσεις με τις οποίες ασχολείται ο ρευματολόγος είναι οι εξής:

- Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία οφείλεται στην εκφύλιση των αρθρώσεων.

- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι σπονδυλοαρθροπάθειες (π.χ. αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα), οι οποίες προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις, που, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

- Τα συστηματικά νοσήματα του συνδετικού ιστού, π.χ. ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η πολυμυοσίτιδα – δερματομυοσίτιδα και οι συστηματικές αγγειίτιδες, μεταξύ άλλων.

- Και, ασφαλώς, η οστεοπόρωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αρθρίτιδα και οι ρευματισμοί μπορούν να προσβάλουν οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, από την παιδική μέχρι την πολύ προχωρημένη γεροντική ηλικία.

58 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page